DEFINITIE VAN ELEKTRISCHE FIETS

U weet waarschijnlijk reeds dat niet alle elektrische fietsen gelijk zijn, maar weet u ook welke juist de belangrijkste kenmerken zijn die de uiteindelijke kwaliteit en prijs bepalen? Via deze pagina zullen wij trachten om u zoveel mogelijk informatie te verschaffen over onze elektrische fietsen. 

Het is belangrijk om weten dat een elektrische fiets (ook wel e-bike of pedelec genoemd) volgens de wet niet sneller dan 25km/h mag gaan. Dit houdt in dat uw fiets u zal assisteren tot een maximum snelheid van 25km/h. Indien u sneller gaat (bv bergafwaarts) dan valt de elektrische ondersteuning automatisch uit en kunt u vervolgens wel op eigen kracht hogere snelheden bereiken. Een elektrische fiets mag bij wet enkel ondersteuning bieden bij het gebruik van de pedalen. Dwz dat u effectief dient te fietsen om van de ondersteuning gebruik te maken. Mocht dit niet zo zijn en u dus automatisch aangedreven zou worden zonder gebruik te maken van de pedalen, dan valt uw fiets onder de noemer 'gemotoriseerd' voertuig.


KENMERKEN ELEKTRISCHE FIETS

Nu we juist weten wat een elektrische fiets is, zouden we graag de belangrijkste kenmerken van onze e-bikes willen verduidelijken...

Onze fietsen zijn ontworpen om zo gebruiksvriendelijk mogelijk te zijn:
Dit wil zeggen dat onze fietsen makkelijk bediend kunnen worden zodat u zich enkel hoeft te concentreren op de weg. Gebruiksvriendelijk houdt ook in dat het onderhoud en eventuele herstellingen zeer makkelijk kunnen uitgevoerd worden door onze dealers. Deze gebruiksvriendelijkheid komt tot stand omdat wij onze elektrische fiets ontworpen hebben op basis van een conventionele fiets. Een gewone (niet aangedreven fiets) is makkelijk hanteerbaar, makkelijk om aan te werken en biedt een uitstekende geometrie die vlot en lichtlopend fietsen verzekert. Een bijkomend voordeel is dat ook het uiterlijk bijna niet te onderscheiden is van een gewone fiets.


ELEKTRISCHE ONDERDELEN


Een elektrische fiets heeft t.o.v. een gewone fiets 5 elektrische hoofdcomponenten.  Het zijn deze componenten die het onderscheid maken tussen een gewone of een elektrisch aangedreven fiets:

-1- de motor
Zonder motor is er geen ondersteuning mogelijk.  De plaatsing van de motor gebeurd in het voorwiel, achterwiel of centraal aan de trapas.

-2- de sensor 
De (trap)sensor 'voelt' wanneer en in welke mate er ondersteuning dient gegeven te worden

-3- de batterij 
Deze voorziet de elektrische componenten van de nodige stroom

-4- de controller
Is het moederbord waarop alle elektrische componenten met elkaar verbonden worden.

-5- het display
Zorgt ervoor dat u de fiets eenvoudig kunt bedienen en dat u geïnformeerd wordt van: snelheid, ondersteuningsniveau, totaalafstand, batterijvermogen, …DE 5 COMPONENTEN TOEGELICHT

Deze 5 componenten bepalen in grote mate hoe uw elektrische fiets zich gedraagt en welke eigenschappen hij te bieden heeft. Indien we even in detail gaan dan zult u merken dat:

Zowel onze naaf alsook middenmotor zijn zeer compact. Beide motors zorgen voor een optimale aandrijving en zijn tevens ook geluidsarm. Beide systemen zijn zeer gebruiksvriendelijk in zowel bediening als nazicht. Op deze manier beschikt u over een ondersteuning die zich niet alleen vlot laat bedienen, maar die ook praktisch is om een eventueel nazicht op uit te voeren.

De gebruikte sensor is van een hoogwaardige kwaliteit en zit goed verborgen achter de kettingkast zodat deze optimaal beschermd is. De sensor is ook volledig aan het oog onttrokken zodat de look van uw fiets netjes blijft.

Omdat de batterij bij een elektrische fiets het belangrijkste (en ook duurste) onderdeel van de fiets is, hebben we ervoor gezorgd dat deze aan alle mogelijke eisen voldoet:

 • Al onze elektrische fietsen beschikken over de beste Samsung Li-Ion batterijen verkrijgbaar op de markt.
 • Afhankelijk van het type of model van fiets variëren de batterijvermogens van minimum 360 wh tot maximum 500 Wh. *Hoe groter het vermogen, hoe groter de ondersteuningsradius of autonomie van de fiets... 

  *Ter verduidelijking: de actieradius hangt niet alleen af van het batterijvermogen. Ook de individuele programmatie alsook het rendement van de gebruikte motors beïnvloeden sterk de autonomie. het kan dus heel goed zijn dat een fiets met een minder opgegeven batterijvermogen, toch een grotere actieradius heeft dan zijn tegenhanger met een groter opgegeven batterijvermogen...
 • Onze Samsung batterijen kunnen maar liefst 600 keer worden opgeladen vooraleer er sprake is van 'verlies'. Andere batterijen hebben reeds vermogenverlies vanaf 450 oplaadbeurten.
 • Al onze batterijen zijn bovendien afneembaar zodat u makkelijk de batterij kan verwijderen en binnenshuis kunt opladen.

Doordat de controller verantwoordelijk is voor alle elektronische pulsen en gegevensverwerking, hebben wij bewust besloten om de controller op een makkelijk toegankelijke plaats te installeren.
De controller zit in een degelijke (waterdichte) behuizing die indien nodig voldoende plaats biedt voor toekomstige updates. Wij hebben bewust gekozen om de controller niet in te bouwen in het frame daar dit enige vorm van reparatie en/of uitbreiding enorm bemoeilijkt.

Het display bovenaan het stuur is uitermate gebruiksvriendelijk en biedt u eenvoudig de keuze uit verschillende modi in trapondersteuning. De LCD displays laten u ook toe om de elektrische ondersteuning volledig uit te schakelen zodat u zonder enige vorm van assistentie kunt fietsen. Uiteraard beschikken de LCD displays over volgende funkties:

 • weergave van het resterende batterij vermogen.
 • weergave van huidige snelheid
 • weergave van tripafstand
 • weergave van totaal gereden afstand


Tevens is het display ook uitgerust met een 6km/h startknop: indien u deze ingedrukt houdt dan trekt de fiets zichzelf voort tot aan een maximum snelheid van 6km/h. Deze functie is bijzonder handig indien u bergopwaarts dient te vertrekken of wanneer de huidige versnelling te zwaar is om mee van start te gaan.


OVERIGE KENMERKEN

Zoals u merkt, zijn onze e-bikes doordacht uitgerust met de beste componenten verkrijgbaar.
Naast de 5 basis componenten dewelke het elektronische gedeelte op zich nemen zijn er nog tal van andere zaken die onze elektrische modellen een trapje hoger heffen:

 • Interne bekabeling: alle kabels die de elektronische componenten verbinden zijn aan het oog ontrokken. Dit zorgt voor een strakke look en biedt tevens extra bescherming. Interne bekabeling zorgt ervoor dat de fiets per ongeluk niet beschadigd wordt door een valpartij of dat er kabels kunnen worden 'overgetrokken' door nalatig gebruik.
 • Elektrische schakelaars in de remhendels zorgen ervoor dat wanneer u remt de ondersteuning onmiddellijk uitvalt. Deze extra veiligheid voorkomt dat de fiets nog ondersteuning biedt terwijl u bijvoorbeeld een noodstop uitoefent. Vele merken bezuinigen op deze optie maar voor ons komt veiligheid op de eerste plaats!
 • Ergonomisch aluminium frame dat beschikt over een zeer lage en brede opstap zodat u telkens weer gemakkelijk kunt op- of afstappen.
 • Ideale gewichtsverdeling  door het gewicht van de batterij en de motor te ‘spreiden’.  Op die manier heeft uw fiets de meest optimale gewichtsverdeling.
 • Laag gewicht door gebruik te maken van slechts één batterij en enkel de meest compacte motors te monteren. Uiteraard maken we ook enkel gebruik van lichtaluminium onderdelen...
 • Extra comfort door middel van een verende voorvork en verende zadelpen.
 • Korte wielbasis en een standaard wieldiameter van 28 inch zorgen voor een uitmuntend rijgedrag en uitstekende lichtlopendheid. Fietsen die uitgerust zijn met de batterij tussen het achterwiel en het frame hebben een langere wielbasis en rijden bijgevolg minder prettig en behendig.

CONCLUSIE

Zoals u ziet zijn er tal van factoren die bepalen hoe uw elektrische zich laat rijden... De eerder vermelde factoren zijn niet alleen bepalend voor het rijgedrag en comfort maar uiteindelijk ook voor de prijs. Fietsen die bezuinigen op bepaalde van deze componenten zullen uiteraard goedkoper zijn maar zullen in tegenstelling dan weer bijkomende nadelen hebben met betrekking tot autonomie, comfort, veiligheid en herstellingskosten.


Onze elektrische modellen zijn volgens onze strenge normen samengesteld met componenten die betrouwbaar, veilig en duurzaam zijn. Op die manier zijn wij er zeker van dat onze klanten steeds met de glimlach aan hun fietstocht beginnen en met dezelfde glimlach ook eindigen!